terug naar overzicht | mail
Rudolf Valster - Recent werk

 

 

 

Stofwolk (1986 - 2019)

 

Klik hier voor de virtuele rondwandeling

 

Wanneer je een stofwolk ziet, weet je dat er daar iets gaande is. Het kan ook de plek zijn waar nieuwe dingen ontstaan, zoals een stofwolk in het heelal de geboorteplaats is van sterren. Voor Rudolf Valster was de Staatsliedenbuurt lange tijd zijn Stofwolk. De etalages van Kunsttraject, in diezelfde Staatsliedenbuurt laten een tijdspanne van de afgelopen 33 jaar zien; het vroegste werk is in 1986 ontstaan en het meest recente werk in december 2019. De Stofwolk verwijst dus ook naar het grasduinen in en afstoffen van het hele oeuvre van Rudolf Valster, dat een enorme verscheidenheid in stijlen, opvattingen en technieken laat zien.

De samenstelling van deze overzichtstentoonstelling is gedaan door Kars Persoon (kunstenaar, docent AKI), hij heeft er voor gekozen een meer lineaire ontwikkeling te laten zien. Het vroege werk van Valster kenmerkt zich door het zich toe-eigenen van bestaand werk meestal uit de 17e eeuw. Deze thema’s worden uitgewerkt en onderzocht in series die zich over jaren kunnen uitstrekken. Het oorspronkelijke schilderij kan worden gebruikt in een sjabloon, voor de compositie of juist om de kleur en resulteert vaak in grote werken.
Een goed voorbeeld van deze werkwijze is het uit 20 aquarellen bestaande werk Space Odyssey (1990) waarbij Valster een bestaand werk (een landschap van de Amerikaanse kunstenaar Chris Pfister) als uitgangspunt heeft genomen voor een ruimtereis.
Een recente serie werk van Valster onderscheidt zich in verschillende opzichten van het oudere werk. Het zijn erg kleine olieverfschilderijtjes op paneel, waarbij Valster schildert naar aanleiding van zorgvuldig opgebouwde stillevens. Wat overeenkomt is de schilderkunstige zoektocht waarin thema’s als schilderkunst, kunstgeschiedenis en religie naar voren komen.

 

Geschreven openingswoorden van Kars persoon, samensteller tentoonstelling.

 

Gespeelde openingsmuziek, Stofwolk in de verte, door het Frankfurter Polka Trio.

 

Omdat er vanwege de huidige omstandigheden geen rondwandeling/opening is georganiseerd, heb ik een virtuele rondwandeling gemaakt. Die kun je natuurlijk thuis bekijken, maar nog leuker is het om deze te volgen terwijl je langs de etalages wandelt.

Klik hier voor de virtuele rondwandeling.

 

Hieronder volgen de series maar eerst de routekaart van de etalages:

 

 

Andromeda

 

 

Italiaans Stilleven

 

 

Aquarellen

 

 

Van de Schoonheid en de Troost

 

 

The Art of Communication

 

 

Halal Madonna's

 

 

Chris Pfister's Untitled

 

 

Portretten

 

 

Stillevens